Na KavčuKoraki za oblikovanje zdravega odnosa

V partnerskem odnosu je pomembno, da znamo dajati in tudi sprejemati na zdrav način. Nekateri ljudje so bolj dajalci, drugi pa so bolj jemalci, toda za skladen in dolgotrajen zakon oziroma odnos je pomembno, da sta partnerja vsaj približno usklajena.
Ko dajeta eden drugemu, krepita svojo zvezo, mirna sta in varna v takšnem odnosu, zaradi česar je veliko manj verjetno, da pride do nezvestobe ali razhoda. Bi se strinjali z menoj?
Toda ker se posamezniki razlikujemo in smo bolj ali manj opremljeni, sposobni in voljni živeti v dvoje, je tole nekaj korakov oziroma navodil, kako pripomoči k trajnemu in zdravemu partnerstvu.

1. Bodite dajalec.
Nič v življenju nima garancije in vsak dan posebej šteje. Ko človek ravna z drugimi s spoštovanjem, skrbnostjo in ljubečo naklonjenostjo, to bogati oba. Ker tak človek dobi vse enako nazaj.

2. Dajajte tudi sami sebi.
To je izjemno pomembno! Znate? Si upate?

3. Poslušajte svojega partnerja.
Z možgani, ne zgolj z ušeski. Ne uporabljajte svojih filtrov in mnenj, temveč poslušajte, komunicirajte in debatirajte. Enakovredno. Osredotočeno. Ker vam je mar.

4. Bodite pozorni na to, kaj rečete svojemu dragemu ali dragi.
Kakšen ton glasu uporabljate, kadar govorite z njim ali njo? Ali se osredotočate bolj na negativne vidike ali pa se znate osredotočati na pozitivne stvari?

5. Partnerju izražajte hvaležnost in mu povejte, da cenite, da deli svoje življenje z vašim. 
Naj vam ne bo nerodno in naj se vam ne zdi, da boste preveč razgalili svoj srček – navsezadnje je to oseba vašega življenja.

6. Pomembna je samodisciplina.
Resnično. Frustracije in dileme so del življenja. Naučite se jih obvladovati, ne zaprite se pred partnerjem, zaupajte v pozitiven rezultat. Prevzemite odgovornost za svoje odločitve in se odločajte tako, da bo za oba čim bolj zdravo. Čustveno, mislim.

7. Ko vas nekaj iztiri, se s tem soočite in ne dovolite, da bi vas negativna in težka čustva povozila in dobila premoč nad vami.
Kajti vi ste upravljalec lastne emocionalne mreže.

8. Upoštevajte perspektivo, stališča in mnenja partnerja.
Ni nujno, da se z njim strinajte. Kje pa piše, da se moramo v vsem strinjati? Lahko se strinjata tudi glede tega, da se o nečem ne strinjata. Povesta si vsak svoje argumente, in če ni stične točke soglašanja, je prav tudi tako. Je pa res, da ljudje stremimo k temu, da dosegamo dogovore ali da prevladamo nad drugim. Bodite pozorni na to.

Zavedajte se, da boste s temi koraki hitro dosegli miren in srečen odnos, in hkrati dejstva,
da je odnos treba nenehno negovati, podobno kot bi zalivali nežno rožico.
Če rožice ne zalivamo vsak dan, oveni in je ne moremo oživiti nazaj, pa četudi nanjo zlijemo škaf vode.

Melita Kuhar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zgodbe, ki nas navdihujejo, popeljejo v orbito čustev, strasti …

Družite se z nami na …

In.