Melita Kuhar

SVETOVALNICA

V naši Svetovalnici ni tabu tem, zato ste vabljeni vsi, ki ste se znašli v zanki iskanja rešitve za bolj zdrav in pozitiven odnos do sebe in svojega razmerja z zakoncem, partnerjem, otrokom ali mladostnikom, da nam svoja vprašanja pošljete na info@zgodbazame.si.
Na njih bom odgovarjala svetovalka za odnose, Melita Kuhar.

Pri našem svetovalnem delu se bolj osredotočamo na »tukaj in zdaj« ter na prihodnost kot pa na preteklost »tam in takrat«. Pomagamo vam najti vaše močne strani in jih poskušamo učinkovito uporabiti.

Vloga svetovalca je v tem, da nudi pomoč stranki, da prepozna, ozavesti in predela vsebine ter čutenja, ki so jih pripeljala v stisko.
S tem posameznik lažje razume vzroke in posledice svojih težav. Cilj svetovanja je med drugim tudi ta, da se lahko partnerja ali člani družine odkrito pogovarjajo, da sproščeno izražajo svoje občutke, čustva in stiske ter se počutijo varno in sprejeto.
Pomembno se je zavedati lastnih čustev. S svetovanjem pomagamo razčistiti z življenjskimi izkušnjami, ki nas blokirajo pri zdravem in osrečujočem odnosu s partnerjem ali v družini.

Vloga svetovalca ni dajati enostranske rešitve problema stranki temveč pomagati iskati metode, tehnike in vsebine, ki pripeljejo posameznika do tega, da se zave pomembnosti vložka lastne volje, želje, časa in energije v to, da se začnejo odpletati niti težav, v katerih se je znašel. Brez investiranega truda je težko pričakovati ustrezne rezultate.

Uspešnost svetovalnega procesa je odvisna predvsem od pripravljenosti posameznika za delo na sebi in sprejemanja odgovornosti za sebe.


MELITA KUHAR

Sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja oziroma profesorica defektologije za motnje vedenja in osebnosti in domske pedagogike. 

Pri svojem delu s pridom uporabljam svoje široko teoretično in akademsko znanje, močno razvito čustveno inteligenco in raznovrstne izkušnje z različnih področij človekovega čustvovanja in počutja. Raziskujem odnose na vseh ravneh, saj so ravno odnosi neizčrpen vir osebnostnih sprememb in uspešnih razmerij. Osrednji del svetovanja poteka na področju krepitve in gradnje kvalitetnih partnerskih odnosov, še preden pride do ločitve para, svetujem staršem kako zdravo in sočutno izvajati vzgojo in kako se soočati z vzgojnimi izzivi in odraščanjem otroka, poseben izziv pa mi predstavlja svetovanje posameznikom, ki so se znašli v emocionalnem vakumu po ločitvi ter kako na novo oblikovati osebnost, se pravi delujem tudi na področju osebnostne rasti

V letu 2008 sem opravila program Celostnega obvladovanja stresa (COS) pri Inštitutu za integrativno psihoterapijo in svetovanje. 

Imam opravljeno prvo, drugo in tretjo stopnjo Reikija po Usuijevem sistemu naravnega zdravljenja, v drugi polovici leta 2015 pa sem dosegla tudi naziv mojstrice. Opravila sem tudi delavnico Gamma zdravljenja ustanovitelja Chrisa Waltona, kjer z edinstveno tehniko lahko dosežemo preobrazbo naših nezavednih prepričanj in nastavimo nove, za naše življenje koristne in želene cilje.

KNJIGE

Iskreno o intimnosti

Intimnost, ljubljenje in težave v spolnosti so za marsikoga še vedno tabu teme. 
O izzivih spoznavanja lastnega telesa, o odzivanju na draženje in ljubkovanje, o seksu in o spolnih motnjah ne govorimo radi naglas. Ta knjiga zajema točno to, saj želim kot strokovnjakinja za odnose odstreti tančice tudi s področja intimnosti.

Založba: Primus / Leto izdaje: 2020 / Avtor: Melita Kuhar / Št. strani: 176

Iskreno o partnerstvu

Zakaj ne bi tudi sami ustvarili ljubečega, pripadnega, srečnega, zadovoljnega in uspešnega partnerstva?
Melita Kuhar svoja razmišljanja javno deli z bralci že zadnjih deset let in v tem času se je nabralo ogromno primerov,
razmišljanj, analiz in prereza slovenskih partnerskih odnosov. V tej knjigi so zbrani njeni najbolj odmevni in brani članki.

Založba: Primus / Leto izdaje: 2019 / Avtor: Melita Kuhar / Št. strani: 225

Iskreno o družinskih odnosih

V knjigi Iskreno o družinskih odnosih so zbrani članki Melite Kuhar iz različnih tiskanih in spletnih medijev,
na katere je bil izjemen odziv bralcev, zato je primerno, da jih ponovno skupaj preberemo.

Založba: Primus / Leto izdaje: 2020 / Avtor: Melita Kuhar / Št. strani: 224

Iskreno o vzgoji in najstnikih

Nemočni starši mi pogosto povedo, da imajo visokošolsko diplomo, izpit za avto in različne druge certifikate, le o zdravih principih vzgoje niso prejeli nobenega šolanja. 

Vsebina te knjige je svojevrsten poklon vsem, ki smo starši. 
Vsi imamo radi svoje otroke, a včasih težko sprejmemo dejstvo, da ima vsak od njih sebi lastno osebnost.
Težave se še posebej pogosto pojavijo ob uporniških, neposlušnih in hormonov polnih najstnikih, ki pa kljub vsemu močno potrebujejo starševsko naklonjenost, podporo, ljubezen in posluh za težave, s katerimi se soočajo.

Založba: Primus / Leto izdaje: 2019 / Avtor: Melita Kuhar / Št. strani: 200

Iskreno o osebni rasti

Vsak od nas živi v svojem telesu, razmišlja s svojimi možgani in čustvuje s svojim srčkom. Vsi smo edinstvena bitja.

  • Kako se soočati z minljivostjo?
  • Kdo sem v resnici?
  • Kaj me definira?
  • Česa se bojim?
  • Kaj sploh pomeni delo na sebi?

    Založba: Primus / Leto izdaje: 2020 / Avtor: Melita Kuhar / Št. strani: 168

Zgodbe, ki nas navdihujejo, popeljejo v orbito čustev, strasti …

Družite se z nami na …

In.