Na KavčuDefinicija nezvestobe

Kaj je nezvestoba? Je tista boleča situacija, ko odkriješ, da te je mož prevaral ali da je žena s tvojim najboljšim prijateljem skočila čez plot. Nezvestoba je izdaja zaupanja, ki je temeljno vezivo v partnerskem odnosu in ki partnerjema služi, da živita eden z drugim, čeprav se razlikujeta, in se trudita premagati medsebojne razlike.
Ker sta bila v zvezo vložena trud in čas, rodili so se otroci, obveznosti je ogromno, kredite je treba plačevati, načrtovati je treba vsak odhodek in še v službi je treba dati vse od sebe, se sčasoma lahko zgodi, da zveza postane zgolj površinska enota, znotraj katere družinski člani živijo eden mimo drugega. Vse je vnaprej predvideno, rutinirano, partnerja sta samoumevna, ni več dražljivosti, presenečenj, majhnih pozornosti in intimnih trenutkov. Spolnost je zelo občasna ali pa je že nekaj časa ni več. Partnerja sta bolj kot ljubeč par postala sostanovalca, ki si delita stroške in skrb za otroke. Ste se našli v tem opisu? 
Nezvestoba boli. Prevarani partner se počuti ponižanega, ogoljufanega in razgaljenega. Celotna vizija skupnega življenja se podre. Prevlada nezaupanje, bolečina ob prevari pa je tako močna, da proizvaja jezo in bes, ki lahko uničita vase, kar je par dosegel. Mnoga partnerstva se razdrejo, ko pride do nezvestobe, saj je porušeno tisto temeljno ogrodje, ki tvori partnerski odnos – zaupanje in pripadnost. Vzroki za nezvestobo? V prvi vrsti sta to nezadovoljstvo v zakonu in pomanjkanje pozornosti, drobnih komplimentov ter iskrene komunikacije. Partnerja se ne slišita več, četudi se pogovarjata, počneta nekaj drugega kot tisto, za kar sta se dogovorila, se pravi, da njuni dogovori ne veljajo nič, na področju vzgoje trmarita vsak po svoje, finance skrbno skrivata eden pred drugim, tako kot tudi ostala področja, ki naj bi partnerja združevala, ne pa odtujevala. Pri vsem tem je seveda prisotno pomanjkanje intimnosti, saj si zamerita vsakodnevne slabe trenutke in se eden maščuje tako, da odriva drugega, kadar se ta želi malce pocartati in približati. Varajo tako ženske kot moški. Običajno poskušajo svoj skok čez plot prikriti, zato lažejo in prilagajajo resnico tako, da njihovo dvojno življenje ne bi prišlo na dan. Večina parov, ki pridejo v Svetovalnico po pomoč zaradi nezvestobe, pravi, da se je prevara odkrila s skritim iskanjem po partnerjevem mobitelu ali brskanjem po elektronski pošti. Se pravi, da če sumničavi parnter ne bi kradoma gledal v parnterjev mobitel, za nezvestobo ne bi izvedel. Ali ni žalostno, da se poteptata lastno človeško in partnersko dostojanstvo, ko se naskrivaj kuka in vdirra v tujo pošto ali sporočila? Nezvesti parnter običajno skriva nezvestobo, saj se boji, da bo izgubil družino in vse privilegije, ki jih sicer ima in jih ceni. Ko se nezvestoba odkrije, je to znak bodisi propada bodisi ponovne gradnje zveze. Pogosto se izkaže, da sta bila partnerja nevzesta zato, ker sta zgolj iskala pozornost drugje, in ko ugotovita, da se imata še vedno rada in se ne želita ločiti, sta zmožna oprostiti to veleizdajo in partnerski odnos postaviti na nove, zdrave temelje. To vključuje pripadnost, zdravo komunikacijo, redno in ljubečo spolnost, spoštovanje in na novo opredeljeno zvestobo.

Meita Kuhar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zgodbe, ki nas navdihujejo, popeljejo v orbito čustev, strasti …

Družite se z nami na …

In.