Priporočamo branjeMuzej nedolžnosti

‘’… tudi če sem v resnici v tistem trenutku gojil močnejša čustva do Fusun, kot jih je ona do mene (kar je bilo po vsej verjetnosti tudi res), je bila, ker je prva priznala strašljivo razsežnost svoje ljubezni, Fusun tista, ki je izgubila to igro.’’

Naslov knjige: MUZEJ NEDOLŽNOSTI (Masumiyet Müzesi, 2008)

3.5/5

Avtor: Orhan Pamuk 
Založba: Ljubljana, Sanje, 2011
Prevod: Erna Pačnik, Katja Zakrajšek
Žanr: družbenokritični roman, ljubezenski roman

Tudi Orhan Pamuk, sodobni turški pisatelj in prvi turški Nobelov nagrajenec, se v svoji domovini nenehno sooča z obtožbami zoper državotvornost, in je bil velikokrat tudi javno obtožen zaradi kritičnih izjav do svoje lastne domovine.
Pamuk je zelo pretanjen pripovedovalec, zgodbar, njegovi romani zelo lepo tečejo in nam približajo ne samo notranje dogajanje likov, pač pa tudi širšo družbenopolitično odgajanje določenega miljeja, v katerega je vpeta zgodba romana.
V pričujočem romanu Muzej nedolžnosti bralci lahko vstopimo v svet moderne Turčije od srede sedemdesetih let naprej,
v sloj na novo obogatelih Turkov visoke družbe, ki pa so še vedno vpeti v precej (vsaj z našega zahodnjaškega zornega kota) tradicionalne vrednote. Predstavnik tega sloja je Kemal, osrednji lik, ki hoče življenje zajeti s preveliko žlico: poleg lepe, izobražene in “čiste” zaročenke si želi tudi daljne sorodnice Füsün, ki je seveda pripradnica nižjega sloja.
A kot vemo, kdor visoko leta, nizko pade, in njegova ljubezen do tega dekleta postane velika življenjska obsesija,
ki škoduje vsem vpletenim.

‘’Počutil sem se, kot bi kdo vame zabodel izvijač ali razžarjen železni drog in ga vrtel. Zdelo se je, da se mi najprej želodec, nato pa ž eves trebuh polni z jedko, kislo tekočino in da se mi na notranje organe prisesavajo lepljive, pekoče morske zvezdice. Ko je bolečina še narasla, sem čutil, da mi je začela plezati po čelu, zatilju, hrbtu in da je prežela vse moje telo in sanje ter me stisnila v dušeč objem.’’

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zgodbe, ki nas navdihujejo, popeljejo v orbito čustev, strasti …

Družite se z nami na …

In.