Na KavčuKako se spopasti s kraljico drame?

V pogovornem žargonu se uporablja tujka “drama queen”, ki jo pogosto uporabljamo, ko želimo opisati osebo, ki pretirava in igra svoje “dramske vloge”, preko katerih nadzira okolje in oebe, ki so ji blizu. Kraljica drame je naporna oseba. V svoji drami igra kraljico ter obenem zahteva, da tudi bližnji igrajo svoje vloge. To naj bi bila predvsem ženska vloga, a takšna trditev ne drži vode. Tudi moški imajo opravka s to igro, morebiti z rahlo dominantno nadvlado Ega.

Kaj lahko naredimo, ko nam pot prekriža “drama oseba”? Pravzaprav nič kaj dosti. Kajti drama, ki jo dotična oseba igra, je simptom, ki izvira iz otroštva. Če kakorkoli sodelujete v drami nekoga, vas bo ta oseba mimogrede povlekla v svoje osebne vzorce pomanjkanja samozavesti in nizke samopodobe. Ker vzorci izvirajo iz ranega otroštva, se ne bodo nikoli rešili brez dolgotrajnega dela na sebi. In običajno se takšna drama poglablja in kontaminira vse vpletene osebe. Je divji rodeo, ki posrka.
Težko se je izvleči iz njega.

Kralji in kraljice drame hlepijo po pozornosti, kajti naučili so se, da so bili včasih nevidni ali nepomembni. Tu so tudi korenine tovrstne drame. Sebe in posledično druge skušajo prepričati, da so pomembni in vidni skozi različne ekscesne situacije. Slepi so za čustva drugih in niso razvili socialnih veščin, ki so nujne za odraslo osebo. Globoko v sebi imajo zelo negativno mnenje o sebi in tega nič ne more spremeniti. Zunanje dejavnike izkoriščajo tako, da v sebi še poglabljajo negativno mnenje, na zunaj in s svojimi reakcijami pa provocirajo okolico, ki se na njihove izpade seveda odziva negativno ali celo napadalno. Pravzaprav bi jih človek kar pomiloval. Naporni so. V sebi neodrasli otroci, ki bodo to vedno ostali. Lahko bi se sicer “ozdravili”, če bi dobili ustrezno dozo sočutja in zdrave pozornosti, s katero bi zacelili svoje čustvene rane in se premaknili naprej.

Kraljica drame verjame, da ni ljubljena, da ni dovolj dobra, da nikoli ni bila sprejeta ali želena. Da bi dobila vse našteto, nezavedno izčrpava vsakogar v svojem okolju, ko ponavlja zgodbe iz preteklosti ter preži na reakcije vpletenih. Težke energije so to. Žal ne morete nič narediti, da jo spremenite, ker bi to pomenilo, da bi se morala spremeniti njena osebna zgodovina, kar pa ni možno. Sebe boste izčrpali. Naučite se potegniti črto ali pa kdaj pobegniti od kraljice drame.

Takšna oseba se lahko zgolj sama odloči, ali se bo podala na pot samoozaveščanja in osebne rasti. Osebno verjamem, da se lahko mnogi posameniki, ko jih dovolj boli – se pravi, ko je nabrane bolečin že preveč in ozavestijo, da potrebujejo zunanjo pomoč, torej strokovno vodenje pod budnim očesom za to usposobljenega strokovnjak – dvignejo na raven samozavedanja, preko katerega lahko začenjajo razvijati določeno mero emaptije in primernih socialnih veščin, ki naj bi jih imela razvite povprečna odrasla oseba.

To lahko traja tudi leta, a s trudom se poplača zavedanje lastnega sebstva, ki je bolj umirjeno, zrelo, odgovorno in konstruktivno. To je nova vloga, ki za takšno osebnost ni enostavna, ker se je poprej identificirala s kaosom okoli sebe in prizadetimi posamezniki, ki so povzročali bolečino nazaj in s tem zapirali zanko nesrečnosti, bolečine, maščevanja in razočaranja.

 

Melita Kuhar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zgodbe, ki nas navdihujejo, popeljejo v orbito čustev, strasti …

Družite se z nami na …

In.