Kako lahko moški bolje razume ali pa sprejme upad pozornosti/ pomembnosti od partnerice po rojstvu otroka?

Tako, da se izobrazi, kaj se v telesu partnerke dogaja po rojstvu otroka, kako njen organizem in hormoni delujejo v tem izjemno napornem in čustev nabitem obdobju. Da je potrpežljiv in sočuten. Naj jo ljubeče sprašuje, ji namenja pozornost, četudi je čustveno razrvana, nesigurna na začetku v novi vlogi matere. Ko je neprespana, tečkana, pobruhana, z mastnimi lasmi, naj jo stisne k sebi in ji zašepeta, da jo ljubi, kakršnakoli že je tedaj, da ji je hvaležen, da mu je rodila otroka, da jo ceni in spoštuje.
Verjemite mi, novopečeni očki, da vam bo takole ljubljena ženska verjetno dokaj hitro spet zmogla dajati pozornost kot vaša partnerka. Zakaj? Ker bo vedela, da kljub podivjanim hormonom in včasih neprimernim odzivom, da jo imate radi. Za otroka tako in tako oba zagotovo lepo skrbita, a da se ženska “vrne” k moškemu nazaj kot partnerka, potrebuje zgoraj opisano.
Bolj kot moški obtožuje mlado mamico in ne razume, da se je z rojstvom v njej marsikaj spremenilo na vseh ravneh in ki je sicer trenutno pozabila na svojo partnersko vlogo, ker jo preplavlja hormon oksitocin ob dojenju – ki ga je poprej dobivala skozi partnersko ljubkovanje in intimnost, bolj se mu bo odtujevala, bila nesrečna in se bo še bolj osredotočala zgolj na otroka.

 

Melita Kuhar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja