Priporočamo branjeSlika Doriana Graya

‘’Kako žalostno! je zamrmral Dorian Gray in še vedno strmo gledal svoj portret. Kako žalostno! Jaz bom postal star, grozen in ostuden. Ta slika pa bo ostala večno mlada. Nikoli ne bo starejša kot ravno tega junijskega dne …
Ko bi bilo vsaj obratno! Ko bi lahko ostal jaz večno mlad in bi se slika starala! Za to – za to bi bil pripravljen dati vse!
Saj, ni je stvari na svetu, ki je ne bi bil pripravljen dati! Svojo dušo bi prodal za to!’’

Naslov knjige: SLIKA DORIANA GRAYA (The Picture of Dorian Gray, 1890)

5/5

Avtor: Oscar Wilde
Založba: Ljubljana, Mladinska knjiga, 1996
Prevod: Rapa Šuklje
Žanr: filozofski roman

“Slika Doriana Graya” je klasika, ki jo je napisal irski pisatelj Oscar Wilde. Gre za filozofski roman, ki raziskuje moralne dileme in posledice hedonizma. Wilde nas popelje v zgodbo mladega in privlačnega Doriana Graya, ki se znajde v svetu razkošja in neomejene hedonistične zabave v Viktorijanskem Londonu.

Slikar Basil Hallward portretira Doriana Graya, ki izrazi željo, da bi ohranil svojo mladost in privlačnost, medtem ko naj bi se posledice njegovih dejanj odražale le na portretu. Ta želja sproži zapleteno verigo dogodkov, ki razkrivajo temne plati človeške narave.

Knjiga raziskuje teme umetnosti, moralnosti, narcisizma in posledice brezskrbnega življenja, ter bralca spodbuja k razmisleku o ceni, ki jo plačamo za svoja dejanja. Slikovito je prikazana tudi razlika med zunanjo podobo in resnično naravo posameznika.

“Slika Doriana Graya” ostaja relevantna in priljubljena zaradi svoje globine, provokativnosti ter mojstrskega sloga Wildea,
ki se odraža v duhovitih dialogih in ironičnih opazkah.

‘’Dandanes ljudje poznajo ceno vsega in vrednost ničesar.’’

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zgodbe, ki nas navdihujejo, popeljejo v orbito čustev, strasti …

Družite se z nami na …

In.