Priporočamo branjeKradljivka knjig

‘’Ljudje opazujejo barve samo ob začetku in koncu dneva, meni pa je jasno, da se skozi dan v vsakem trenutku preliva množica odtenkov in nians.’’

Naslov knjige: KRDLJIVKA KNJIG (The Book Thief, 2005)

4/5

Avtor: Markus Zusak
Založba: Ljubljana, Sanje, 2010
Prevod: Katarina Draškovič
Žanr: zgodovinski roman, mladinska književnost

“Krdljivka knjig” avtorja Markusa Zusaka je ganljiva in dovršena literarna mojstrovina, ki nas popelje v nemirne čase nacistične Nemčije med drugo svetovno vojno. V osrčju te zgodbe je Liesel Meminger, deklica, ki izgubi starše in se znajde v novoosvojeni družini. Vendar je Liesel daleč od običajne sirote, saj se v njenem življenju knjige izkažejo za luč v najtemnejših trenutkih.

Zgodba se razvija skozi prizmo Lieselinega odraščanja, njenega odnosa s prijateljem Rudyjem in nenavadnim prijateljstvom z Judovim fantom Maxom, ki se skriva v njihovi kleti. Liesel postane krdljivka knjig; kraja knjig, ki postane skoraj terapevtski izraz njenega soočanja z grozotami vojne. 

Avtor s svojim izjemnim pripovedovalskim slogom in poetično rabo jezika ustvarja intimno pripoved o moči človeškega duha v najbolj nemogočih okoliščinah. 

“Krdljivka knjig” ne le očara z zgodbo o Liesel in njenem odnosu do knjig, ampak tudi presega žanrske oznake, postavši nepozabno delo, ki nas spomni na neuničljivost ljubezni, sočutja in upanja, tudi v najtemnejših obdobjih zgodovine.

‘’Poglej barve,’’ je rekel … Težko je ne imeti rad moža, ki ne samo opazi barve, ampak o njih tudi govori.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zgodbe, ki nas navdihujejo, popeljejo v orbito čustev, strasti …

Družite se z nami na …

In.