Na KavčuKo partner laže

Laži so del vsakdana. Vsi smo kdaj v situaciji, ko se na hitro zlažemo, kajne? Toda ko na laži dobimo partnerja, to vedno boli in nas zelo prizadane. Izgubimo zaupanje in se začnemo spraševati, kaj vse nam je še zamolčal ali o čem se je še zlagal. Po glavi se nam vrtijo filmi, ki se nalagajo in lepijo v nore grozljivke. Ali morebiti živimo v lažeh? Zde se nam, da živimo v hišici iz kart, ki se z vsko lažjo bolj podre. Vam je ta občutek kaj znan?

Tole je nekaj znakov, ki razkrivajo, da nam partner laže. Gre predvsem za neverbalne znake, ki na sporočajo, da je bila izrečena laž.

Seveda veljajo ti znaki tudi za nas, ko se zlažemo. Da se razumemo, generalno veljajo za vsakogar od nas, ki ne govori resnice. Telo oziroma telesni odziv pač ne more lagati! Res je, da se je možno naučiti nadzorovanja veliko telesnih odzivov, ki se sprožijo, ko izrečemo laž, a za kaj takega je potrebno veliko točno fokusiranega treninga, ki ga imajo na primer v vojaških in obveščevalnih enotah. Mi pa govorimo o povprečnih lažnivcih.

1. Pokašljujemo in tako skušamo očistiti grlo.
To je stresni odgovor na situacijo boj ali beg. Kajti izrekanje laži v našem organizmu sproži sres.

2. Težje požiramo.
Lažnivec ima bolj suho grlo in težje požira slino.

3. Čeljust premikamo naprej in nazaj.
S tem lažnivci nehote dražijo žleze, ki proizvajajo slino, da s tem navlažijo suho grlo, ki je rezultat laganja.

4. Pogled usmerjen proti izhodu, saj naše oči pokažejo točko, proti kateri bi želelo iti naše telo.
Lažnivi običajno gledajo proti najbližjim vratom, saj želijo psihološko zbežati iz tesnobne situacije, v katero jih je spravilo laganje. Enak znak je, ko začne lažnivec gledati na uro.

5. Konice čevljev kažejo proti izhodnim vratom.
To pomeni, da bi lažnivec najrajši pobegnil skoznje, da bi se tako izognil neprijtni situaciji, ki jo vedno kreira laganje.

6. Pomanjkanje gest, ki izražajo sočutje.
To se kaže tako, da glavo nagnemo naprej k sogovorniku ali narahlo tapkamo po mizi. Če nekaj zanikamo ter obenem uporabljamo geste sočutja, to običajno zaznamo kot resnico.

7. Gibanje glave in telesa nazaj, ko izrekamo laži.
Zakaj ravno nazaj? Ker s tem povečujemo razdaljo sebe od sogovorca, ki mu lažemo.

8. Povečano potenje.
Povečano potenje rok kaže na to, da človek nasproti nas laže.

Sama menim, da ima laž kratke noge in da se resnica prej ko slej izve. Pogosto se pripeti, da se sicer zlažemo, ker smo za neko situacijo ocenili, da bo bolje, če ne povemo ravno celotne resnice, a nas kasneje tako peče vest in preganja krivda, sa smo se lagali, da navsezadnje vse povemo po resnici in priznamo, da smo se v močni stiski zlagali.

Pogosto se zgornje opisano pripeti, ko en partner skoči čez plot, pa tega ne zmore urediti s svojo vestjo. Po seriji laži se zlomi, ve prizna in si tako olajša vest. Običajno se v tem hipu ne zaveda, kakšne vse domine se bodo podrle v njunem partnerskem odnosu in zaupanju, toda stiska zaradi vseh laži in storjene prevare je premočna.

Laž se ne splača. Kazen zanjo bo vedno visoka, pa najsi drugi izvedo resnico ali ne. Laži se nalagajo na račun karme, in ker ne živimo sebe, saj se moramo lagati, so vedno nekje posledice. Ali ste jih pripravljeni nositi?

 

Melita Kuhar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zgodbe, ki nas navdihujejo, popeljejo v orbito čustev, strasti …

Družite se z nami na …

In.